top of page

Vrijdagmarkt

Op dit plein speelde zich de voorbije eeuwen het grootste deel van het openbare politieke en sociale leven af. Hier werden vorsten plechtig ontvangen, feesten gevierd en vetes beslecht. Op het 15e-eeuwse Toreken na dateren alle gebouwen op de Vrijdagmarkt uit de 18e eeuw, het monumentale socialistische volkshuis (Ons Huis, Bond Moyson) zelfs uit het begin van de 20e eeuw.Ook nu nog gonst dit grote, open marktplein van de bedrijvigheid.

Op zonnige dagen wordt het plein als het ware omsingeld door terrasjes. Elke vrijdagochtend en zaterdagnamiddag stallen de marktkramers hun waren uit.Hier kun je ook altijd terecht voor een hapje of een drankje. Aan restaurants geen gebrek, je vindt ze tot in de sfeervolle steegjes die op het plein uitkomen. Ook de Dulle Griet, het café met meer dan 250 Belgische bieren en het roemruchte schoen-tegen-glasritueel is hier gevestigd. Het frietkraam van Jozef is al evenzeer een gevestigde waarde. Jacob van Artevelde kijkt voor eeuwig uit over zijn Arteveldestad.

Brocantemarkt Bij Sint-Jacobs

 

Elke vrijdag-, zaterdag- én zondagochtend neemt de rommel-, snuffel of prondelmarkt het plein Bij Sint-Jacobs in. In de onmiddellijke omgeving hebben zich heel wat leuke snuisterwinkeltjes genesteld.

 

Deze buurt is ook het epicentrum van de wereldberoemde Gentse Feesten, het jaarlijkse volksfestijn dat midden juli de stad op zijn kop zet.

Patershol

Authentieke middeleeuwse wijk in de schaduw van het Gravensteen. Het Caermersklooster, het klooster van de geschoeide karmelieten dat dateert van 1329, werd eind vorige eeuw grondig gerestaureerd en opengesteld als tentoonstellingsruimte.
Voor een peulenschil kon je hier dertig jaar geleden een huisje kopen. Vandaag is het Patershol één van de meest gegeerde buurten van de stad. Wie lekker wil tafelen, kiest uit één van de vele restaurants die zich in de middeleeuwse steegjes gevestigd hebben. Van Japans over Thai tot ouderwets lekker Vlaams, je vindt het hier allemaal.​

 

Sint-Baafskathedraal

Toen keizer Karel er in 1500 gedoopt werd, was de metamorfose van een besloten romaanse naar een ruime gotische kerk nog volop aan de gang. 

 

Vandaag is van de oorspronkelijke romaanse kerk alleen de crypte bewaard gebleven. Het aantal kunstschatten in de Sint-Baafskathedraal is indrukwekkend: het barokke hoogaltaar in witzwart en rood gevlamd marmer; de rococopreekstoel in eik, verguld hout en marmer; een topwerk van Rubens; de Calvarietriptiek, toegeschreven aan Joos van Wassenhove (alias Justus van Gent); praalgraven van Gentse bisschoppen enz. Toch steekt één werk er bovenuit: het wereldberoemde 'De Aanbidding van het Lam Gods' van Hubert en Jan van Eyck uit 1432.

 

Gras- en Korenlei

 

Vraag 10 Gentenaars naar het mooiste plekje van hun stad en negen ervan zullen de Graslei noemen. Deze middeleeuwse haven met z'n unieke rij historische gebouwen die zich spiegelen in de lange rivier is vandaag de ontmoetingsplaats bij uitstek. Jong en oud, inwoner en bezoeker vinden elkaar op één van de vele terrassen of gewoon langs de kant van het water. Dit is het kloppende hart van de Gentse binnenstad. 

Het Korenmetershuis, het Gildehuis van de Vrije Schippers, de Spijker... elk huis aan de Graslei heeft z"n eigen geschiedenis. Samen vormen ze het verhaal van de ongelooflijke bloei van de Gentse economie tijdens de middeleeuwen. Aan de overkant van het water ligt de Korenlei. Van een aantal oorspronkelijke gebouwen resten alleen nog de (authentieke!) gevels.

Gelegen in het hart van het bruisende centrum, aan de Vrijdagmarkt en Bij Sint-Jacobs, is het Hof van Spanje de ideale uitvalsbasis voor al uw uitstappen in deze mooie stad. 

Omgeving

bottom of page